Статьи

Кожен дев'ятий лікар в чеських лікарнях - виходець з-за кордону

Verze pro tiskPDF verze
Кожен дев'ятий лікар в чеських лікарнях - виходець з-за кордону

За останні двадцять років, кількість іноземних лікарів і медичних працівників в Чеській республіці збільшилася більш ніж в п'ять разів. Попит лікарень та інших медичних установ на медичний персонал продовжує рости, і іноземці, власне, як і в інших європейських країнах, стали природною і незамінною частиною охорони здоров'я в Чехії.

У минулому році, в пресі була представлена дещо парадоксальна ситуація в сусідній Словаччині. Прем'єр-міністру Роберту Фіцо, який негативно відгукувався про іммігрантів з мусульманських країн, про практично неможливу їх інтеграцію в словацьке суспільство, була призначена операція на серці. Приватну клініку, де йому зробили дуже складну операцію, очолював лікар, який емігрував до Словаччини з Тунісу.

Крім того, про здоров'я чеських пацієнтів, незалежно від їх поглядів на імміграцію та інтеграцію іммігрантів не тільки з мусульманських країн, дбають лікарі з усього світу. Понад дві третини з двох з половиною тисяч іноземних лікарів Чехії, зареєстрованих на початку цього року Чеською медичною палатою (Česká lékařská komorа- ČLK) мають словацьке походження. Наступна, значна частина - це лікарі, вихідці з України та Росії. В останні кілька років, чеських пацієнтів в медичних установах, все частіше зустрічають лікарі і медсестри з десятків інших країн.

Хоча деяка частина чехів все ще сприймає іноземного лікаря або медсестру як неприродне явище, більшість до цього вже звикло. Ймовірно, число лікарів - іноземців в Чехії буде тільки рости, як і в інших, більш розвинених країнах Європейського Союзу. Згідно зі статистикою, в економічно розвинених країнах, приблизно кожен п'ятий лікар і кожна дев'ята медсестра - іноземці. Найбільше іноземців серед лікарів працюють в Новій Зеландії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Люксембурзі та Швейцарії. Більшість європейських країн намагаються підвищити кількість лікарів і медсестер через старіння населення.

У Чеській Республіці так само існує проблема старіння лікарів. Лікарі в віці йдуть на пенсії, а замінити їх ніким. Існує і великий недолік медсестер. Згідно із серпневим випуском Чеської медичної палати, в чеських лікарнях не вистачає майже 1000 лікарів, а в екстреній службі (швидка допомога) не вистачає близько чотирьохсот медичних працівників. Найголовніша причина - це відхід чеських лікарів на роботу за кордон. Тільки за 2015 рік з Чехії до Німеччини переїхало близько 400 висококваліфікованих лікарів.

На думку керівництва Чеської медичної палати (ČLK), багато лікарень просто залежать від іноземців, і через брак персоналу закриваються ключові відділення, наприклад, такі як педіатрія. Без допомоги іноземних лікарів, чеська система охорони здоров'я впаде. В системі охорони здоров'я Чеської республіки, існує гостра проблема нестачі медсестер, яку також намагаються вирішити за рахунок іноземців. Співвідношення іноземних медсестер і чеських, значно нижче, ніж лікарів. Їх частка становить лише близько двох відсотків у порівнянні з більш ніж десятьма у висококваліфікованих працівників.

Приблизно двадцять років тому, в Чеській республіці працювало близько п'ятисот іноземних лікарів. На початку 2016 року, за статистикою Чеської медичної палати, їх було вже 2 557. Кожен дев'ятий лікар, який працює в Чеських медичних установах, не має чеського громадянства. Іноземці також вирішують проблему гострого браку стоматологів. Практично половина стоматологів молодше 30 років. Стоматологи, що практикують в Празі - це вихідці зі Словаччини, або російськомовні. А у великих містах сусідньої Німеччини, в списку стоматологів переважають іноземні прізвища, в основному арабські і турецькі.

На прикладі лікарів зображається епоха глобальної мобільності. Найбільшими в світі "експортерами" лікарів та медсестер є азіатські країни, такі як Філіппіни, Китай і В'єтнам. Однак, для них Чеська Республіка не дуже цікава. З одного боку, через складність мови, тому що в Чехії недостатньо знання англійської, а також через досить низьку заробітну платню, в порівнянні з Західними сусідами.

Чеська медицина найбільш приваблива для словаків, їдуть до Чехії українці і лікарі з інших пострадянських країн, а також лікарі з Єгипту або Сирії. З країни, де протягом шести років йде громадянська війна, приїхав празький гінеколог Самер Асад. "Спочатку у мене були проблеми з чеським, тепер я майже як справжній чех. Я намагаюся професійно виконувати свою роботу. І саме через сирійське походження у мене більше мотивації досягти успіху ", - сказав він в інтерв'ю чеському радіо.

Через відсутність чеських лікарів, вже довгий час обговорюється необхідність спростити доступ до ринку праці кваліфікованих лікарів і медичного персоналу з-за кордону. Та не тільки з країн ЄС, а й з так званих країн третього світу.

Лікарі, дантисти і фармацевти з країн, що не входять в ЄС, мають право працювати в Чехії тільки після успішного проходження державного тесту на знання чеської мови. Крім диплома, він повинен також довести свою медичну кваліфікацію і бездоганність. Крім того, вони повинні пройти мінімально п'ятимісячну практику під професійним контролем.

Важкі іспити найчастіше складають українці і росіяни, але в цілому, за даними Міністерства охорони здоров'я, показник лікарів, які пройшли всі "випробування", становить близько 15 відсотків. За іспит доведеться заплатити 7 000 крон, і адміністративний збір - 2 000 крон.

Однак, для частини кандидатів, які складають іспити, Чеська Республіка є тільки тимчасовим перевальним пунктом. Кандидати проходять всі іспити, тести і т. д., а потім їдуть на роботу в багату Західну Європу.

Громадяни ЄС або іноземці, які закінчили навчання в будь-якій країні Європейського Союзу не складають кваліфікаційний іспит. Щорічно в Чеській Республіці визнається кваліфікація близько 200 лікарів з країн ЄС, перш за все - це словаки. Найчастіше визнані спеціалізації включають анестезіологію, інтенсивну терапію, гінекологію та акушерство.

Категорія: 

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...