Статьи

За минулий рік Чеське громадянство отримали понад п'ять тисяч іноземців

Verze pro tiskPDF verze
За минулий рік Чеське громадянство отримали понад п'ять тисяч іноземців

​На кінець минулого року в Чеській Республіці проживало 467 600 іноземців, рік тому їх було 451 900 осіб. Чеське громадянство просили не тільки громадяни ЄС, а й громадяни країн, що не входять в Європейський Союз. Такі дані були опубліковані чеським статистичним центром (Český statistický úřad - ČSÚ). У порівнянні з 2014 роком кількість виданих чеських громадянств подвоїлася. У минулому році громадянство Чеської республіки отримали 5114 іноземців, більша частина яких - це вихідці з родин іммігрантів.

Три чверті іноземців в Чеській Республіці є громадянами шести країн. Більшість з них - українці. Вони складають 23 відсотки всіх іноземців. Друге місце займають словаки, це ще одна п'ята. Наступна група - в'єтнамці з 13%, 8% росіян і по 4% відсотка у німців та поляків. Більшість іноземців живе і працює в Празі.

До початку кризи 2008 року, число іноземців в Чехії росло, в основному за рахунок трудових мігрантів. Починаючи з 2008 року кількість мігрантів помітно скоротилася. Помітне зростання іноземців почалося тільки в 2014 році. Згідно з даними чеського статистичного центру іноземці становлять близько 4,5% всього населення Чеської Республіки, причому середній показник в Європі складає близько 6,7%. А в Люксембурзі ця картина зовсім інша - майже кожен другий житель приїхав із-за кордону, в той час як в Польщі або Румунії, цей показник всього 0,5 відсотка від усієї кількості громадян.

Велика частина іноземців в Чехії мають посвідку на проживання

Іноземним громадянам з ЄС не потрібен дозвіл на проживання в Чеській Республіці. Не потрібно реєструватися після приїзду і т. п. Громадяни з країн, що не входять в Європейський союз, повинні мати дозвіл на роботу, посвідку на проживання. У Чеській Республіці більшість іноземців - це особи, які мають посвідку на проживання. Їх частка перевищила дві третини від загальної кількості.

Зростає тенденція у іноземців поселятися в Чехії надовго. Помітно зменшилася кількість людей, які приїжджають на короткий термін (це в основному громадяни країн, що не входять в ЄС). Це хороша новина. Це люди, які хочуть залишитися тут жити і працювати.

Головна мета трудових мігрантів - отримання постійного місця проживання (ПМП) в Європейській країні - члена ЄС. Крім права голосувати, вони мають ті ж умови, що і чехи. Державне медичне страхування, а при необхідності можуть отримати соціальну підтримку, тобто мають повний соціальний захист. При наявності постійного місця проживання в Чехії (ПМП) іноземцю не потрібно регулярно продовжувати дозвіл на перебування в країні. ПМП видається на все життя, з заміною картки кожні 10 років. Через 5 років проживання в Чехії маючи ПМП, дотримуючись законів та певних правил, можна попросити громадянство.

Помітно збільшилася кількість осіб, які бажають отримати міжнародний захист - притулок

У Чеській Республіці за останні два роки помітно збільшилася кількість іноземців, які просять притулку. У минулому році міжнародний захист в Чехії попросило 1525 осіб. Однак Чеська Республіка входить в число найменш привабливих країн серед біженців. Також Чехія відрізняється від інших країн ЄС тим, звідки біженці приїжджають.

В цілому 45% від числа всіх заявників на міжнародний захист були люди з України, 9% з Сирії, 8% з Куби і 6% з В'єтнаму. Середня статистика по ЄС виглядає так: приблизно одна третина заявників прибула з Сирії, 14% з Афганістану, 11% з Іраку і 6% з Албанії.

Категорія: 

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...