Статьи

Молодята в Чехії стають старше

Verze pro tiskPDF verze
Молодята в Чехії стають старше

Молодята в Чехії стають старше

Чеські наречені приходять до вівтаря здебільшого в зрілому віці. Такі дані підтвердив Чеський статистичний центр (ČSÚ). Найчастіше чоловіки говорять своїй партнерці "так" у тридцять, наречені близько 27 років. У 1990 році більшість наречених чоловіків в Чехії мало 22 роки, а здебільша частина наречених жінок 19 років.

Причин, через які вік наречених підвищується, а відповідно підвищується і вік, коли жінка має першу дитину, багато. Одна з причин - збільшення періоду навчання. Згідно зі статистичними даними, в 1950 році в Чехії вищу освіту мало 70 000 чоловік (1% населення), у 2011 році це число складало більше ніж 1,1 мільйона (12,5 відсотка населення).

Інша, визначна причина - це власне житло. Однозначно, молодій сім'ї потрібна своя квартира. Взяти іпотеку можливо тільки якщо у партнерів є стабільна робота, і впевненість у завтрашньому дні. Така думка вкоренилося не тільки у майбутніх наречених, а й у банківських фінансових радників. Молодятам у віці 20 років, звичайно ж отримати іпотеку без допомоги батьків буде просто неможливо. Гроші не дасть жоден банк. Тут переплітаються дві причини: добра освіта дасть можливість отримати гідну роботу.

Сучасне покоління стало серйозніше ставиться до шлюбу. Більшість вважає, що перш ніж створювати сім'ю і народжувати дітей, необхідно заробити якийсь капітал. Природно, для того щоб твердо стати на ноги та бути впевненим у завтрашньому дні, знадобиться чимало часу. Навчання, пошук роботи, створення кар'єри - займуть не рік і не два. Ось і виходить, що найчастіше люди одружуються ближче до 30 років

Кількість населення підтримують іноземці

Варто відзначити, що в Чеській Республіці за дев'ять місяців цього року, в порівнянні з річними показниками, кількість весіль побільшало. До кінця вересня, за даними Статистичного центру, було зафіксовано 45600 шлюбів, що на 1,6 тисячі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Більшість шлюбів (9,8 тис.) було укладено в липні цього року. Традиційно, в Чехії, шлюби укладаються щосуботи, але в цьому році додалася і п'ятниця, 7.7.2017. У цей день розписалися 1 822 пар молодят. Це четвертий показник розписів за один день в Чехії в 2017 році.

Проте максимальна кількість шлюбів за один день - 2043, було укладено в суботу 9 вересня 2017 року. Серед молодят переважали самотні чоловіки і самотні жінки. У більш ніж 2/3 весіль, а саме 315000, як у нареченого, так і у нареченої це був перший шлюб.

Населення Чеської Республіки з початку року до кінця вересня виросло на 18 700 чоловік, і склало 10 597 000. Згідно з даними Чеського статистичного центру це збільшення відбулося, в основному, за рахунок зовнішньої міграції.

За попередніми даними, число осіб, які іммігрували до Чеської Республіки за перші три квартали 2017 року, склало 33,1 тис. Число осіб, які залишили Чехію - 16,8 тис. Виїжджають не тільки чехи, а й, наприклад, громадяни третіх країн, які мають дозвіл на постійне місце проживання. Ось тут чітко видно зростання чисельності населення Чехії за рахунок іммігрантів.

Найбільше, за останній рік, іммігрувало в Чехію громадян України (4,2 тис.) та Словаччини (3,2 тис.). Третя за величиною група іммігрантів, це громадяни Румунії (1,1 тис.), і четверта - громадяни Болгарії (1 тис.).

Поза шлюбом в Чехії народжується кожна друга дитина

Так, повернемося до чеських шлюбів та народжуваності. За перші три квартали 2017 року, за попередніми даними Центру статистики, в Чехії народилося 85,7 тис. діточок, що на 200 менше, ніж за той же період роком раніше. За попередніми даними, того ж Центру, за три квартали цього року померло 83,4 тисячі осіб, що на 3,8 тисячі більше, ніж роком раніше. Число померлих в січні (12,3 тис.) було найвищим місячним показником з 1996 року. В цілому за три квартали 2017 року в Чехії померло 42,1 тис. чоловіків та 41,3 тис. жінок. Половина померлих були в віці 78 років і старше. Ось така, зовсім, чи не втішна статистика. З вище представлених цифр можна зробити висновок - чеська нація старіє і вимирає (це стосується не тільки чехів, але і всіх, без винятку, європейських націй).

Німці, наприклад, вирішили боротися з цією проблемою, за допомогою біженців. Чим більше біженців, тим більше дешевої робочої сили зараз, і тим більше дешевої робочої сили вони народять в майбутньому. І німці будуть просто відпочивати, а біженці будуть працювати ... Чехія, сподіваємося, знайде інший шлях. Адже потенціал є - державна фінансова підтримка народжуваності. Про це ми поговоримо в іншій статті.

Триває тенденція збільшення кількості народжених дітей у Чехії поза офіційних шлюбів. Частка дітей, народжених у батьків в цивільному шлюбі в 2017 році зросла на 48,9%. За той же період 2016 року, ця кількість становила 48,5%. Разом, згідно з даними Чеського статистичного центру, частка новонароджених дітей, які народилися у батьків, які перебувають у цивільному шлюбі склала 58,6% для першого, 38,9% - для другої дитини, 42,0% для третього і наступних.

Так, ну і останні цифри статистики. Підсумуємо. Більша частина дітей в Чехії народжена жінками у віці близько 30 років. Кількість дітей, народжених заміжніми та розведеними жінками, була набагато нижче, ніж кількість дітей, народжених поза шлюбом. Число дітей, народжених жінками, які ніколи до цього не були в шлюбі, в цьому році було в 400 разів вище, ніж в минулому.

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...