Статьи

Найнижчий відсоток безробітних в Чехії за останні двадцять років - жовтень 2017

Verze pro tiskPDF verze
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія

За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній день жовтня на біржі праці було зареєстровано 271 173 чоловік, що шукають роботу. Це на 13 742 менше, ніж у вересні, на 95 071 менше, ніж рік тому. Це найнижчий показник з грудня 1997 року, коли загальна кількість зареєстрованих безробітних досягла 268 902 чоловік.

Частка безробітних чоловіків знизилася на 3,3 відсотка, а жінок на 3,9 відсотка. За останній місяць зростаючий інтерес роботодавців до нових співробітників тільки зростав.

Це пов'язано не тільки з триваючими сезонними роботами, з зростаючим туристичним сезоном, але і зі зростаючими показниками чеської економіки.

У минулому році частка безробітних, які були без роботи понад дванадцять місяців, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, знизилася на 3,7 відсотка, а в порівнянні 2015 роком на 8 відсотків.

Найбільше зниження безробіття в порівнянні з попереднім місяцем можна спостерігати в окрузі Усті над Орлиці (на 8,8%), Тепліце (на 7,6%), Плзень - Північ (на 7,5%), Яблунець над Нісоу (на 7, 4%), Світави (на 7,3%) та Прага - Захід (на 7,1%).

Тиск на зростання заробітної плати і підвищення процентних ставок

Нинішній розвиток ринку праці є ще більш сприятливим, ніж очікувалося, що відображає загальний позитивний розвиток чеської економіки за останні роки. З іншого боку, недолік робочих рук на ринку праці починає ставати перешкодою для подальшого економічного зростання, оскільки компаніям все важче знайти відповідних працівників, що в свою чергу тягне за собою зупинення планованого розвитку компаній.

Саме через це очікується подальший тиск на зростання заробітної плати, динаміка якої повинна досягти сім відсотків цього року, і більш ніж на вісім відсотків в наступному році. Це частково завдяки затвердженому урядом Чехії зростанням зарплат для державних службовців і посиленням профспілкового тиску.

Заплановане зростання зарплат в Чехії підтримає споживання домашніх господарств, що може привести до того, що правління ČNB (Чеський Народний Банк) сприятиме підвищенню процентних ставок, що неодмінно позитивно позначиться на Чеської економіці.

Це також стосується робітників з-за кордону, зокрема з України, Росії і Білорусі, які також відчули зростання заробітних плат за останній рік. З робітниками, які працюють за короткостроковими робочими візами ситуація дещо інша (зарплата трохи нижче, ніж у власників ПМЖ). Знайти роботу в Чехії іноземцям не складає особливих труднощів. Звичайно, існують чинники отримання хорошого місця, наприклад, це знання чеської мови.

Для російськомовних іноземців це не найскладніше перешкода - майже на кожному підприємстві Чехії працюють вихідці з України, Білорусі, Росії, які допоможуть швидко адаптуватися навіть тим, хто не володіє чеською мовою взагалі.

Категорія: 

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...