Статьи

Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний

Verze pro tiskPDF verze
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний

Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну лихоманку в цьому році. Але з бумом покупок в інтернет-магазинах існує ризик, що ваші куплені подарунки не потраплять під ялинку вчасно.

Умовою спокійних свят в передріздвяній метушні є два фактори: своєчасне замовлення подарунків споживачами з одного боку, а з іншого - своєчасний набір на роботу допоміжної робочої сили кур'єрськими компаніями, щоб ці подарунки доставити адресатам вчасно. Завдяки зростанню чеської економіки, в цьому році люди будуть витрачати більше коштів на подарунки, а підвищений попит, швидше за все, позначиться на термінах доставки.

За всіма ознаками в цей рік очікується рекордний сезон передріздвяних продажів. Очікуване збільшення попиту на послуги кур'єрських компаній на двадцять - двадцять п'ять відсотків вище, ніж у минулому році.

В останні тижні попит на додаткову робочу силу просто величезний

Наприклад, кур'єрська компанія DPD збільшить кількість кур'єрів з семисот до дев'ятисот, причому така ж кількість тимчасових робочих прийняла відома європейська компанія PPL. Чеська Пошта, на період передріздвяного розпродажу шукає по цілій республіці три тисячі додаткових тимчасових робочих! Звичайно, кур'єрські компанії, які про цю проблему подумали завчасно, не стикаються з такими труднощами. Додаткові робочі руки почали набирати і заучувати ще з вересня.

З кожним роком в Чехії збільшується купівля товарів споживачами через інтернет - магазини. Але для кур'єрських компаній саме передріздвяний період найскладніший. Щороку частина Різдвяних подарунків не доставляється вчасно з простої причини - не вистачає тимчасових робочих, яких компанії заздалегідь не встигають набрати і навчити. Саме тому у вересні вирішується питання про набір додаткової робочої сили на цей період.

У грудні знайти додаткових робочих практично неможливо. Відсоток іноземців у загальній масі додаткових робочих досить високий. Іноземні робітники займають свою нішу, іноді навіть без знання чеської мови. Достатньо щоб бригадир, або один з іноземців розмовляв чеською. Адже операції, що проводяться на кур'єрських складах прості - в основному це сортування і навантаження посилок і бандеролей.

Через дуже низьке безробіття в Чехії, а в цій галузі безробіття практично нульове, (нагадаю, що на жовтень 2017 року, безробіття в Чехії було найнижчим в країнах ЄС - всього 3,6 %) окремі компанії мають потребу десятків водіїв, яких, звичайно ж, знайти є проблема. На логістичних складах і в більшості кур'єрських компаній, перед Різдвом, понаднормові робочі години, тризмінний робочий графік, включаючи всі вихідні дні є нормальним явищем. Але навіть цього може бути недостатньо. Іноземних робітників 12-ти, чи навіть 14-ти годинний робочий день не лякає. Адже вони приїхали заробляти!

Компанія PPL в цьому році вирішила брак робочих рук цікавим способом. З середини листопада - адміністративні службовці компанії будуть працювати в якості додаткової робочої сили на складах. Для покупця це сильне попередження: не відкладайте покупку різдвяних подарунків на потім.

Можливо навіть, що в деяких інтернет - магазинах (e-shop), через підвищений попит, не виявиться такої кількості бажаних товарів. Замовлення і доставка покупки забере на один, або на два дні більше.

Не відкладайте придбання подарунків на останні дні

Окремі продавці та кур'єрські компанії вважають, що крайній термін придбання подарунка на Різдво онлайн - це десять днів до католицького Святвечора (Štědrý den - 24 грудня). За такий термін цілком реально впоратись з напливом товарообігу.

Прес-секретар відомого в Чехії продавця електроніки Datart, на одному з новинних порталів, запевнила покупців, що вони гарантують виконання замовлень до 21 грудня, але рекомендувала зробити покупки до 19 грудня (з 21 грудня, не тільки в Чехії, а й у всій Європі, починаються Різдвяні канікули).

На думку кур'єрських компаній, таких як PPL і DPD, виконати замовлення в такі терміни просто неможливо. Рекомендації перевізників - зробити замовлення не пізніше 15 грудня. Чеська Пошта досі крайніх термінів не встановила.

У деяких випадках посилки не будуть прийматися

Великі інтернет-магазини радять своїм покупцям купувати подарунки не в інтернеті, а в філіях - магазинах, в основному відкритих і в переддень Різдва. Такі філії є практично в будь-якому торговому центрі.

В цьому році вперше кур'єрські компанії домовилися з окремими інтернет - магазинами про обсяги замовлень. На практиці це означатиме, що якщо передріздвяне безумство "перетне межу", перевізник від продавців просто не братиме посилки і бандеролі!

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...