Статьи

Пікер - робота на складі в Чехії

Verze pro tiskPDF verze
Робота на складі в Чехії. Пікер

«Спільно виконувати одну справу, в повній рівності й без жодних церемоній» - лише за цих умов Генрі Форду вдалося організувати процес конвеєрного складання автомобілів Ford в кризові 30-ті роки 19 ст.

Поданий Генрі Фордом зразок організації виробничого процесу повністю відповідає спільній корпоративній роботі, де можуть застосовуватися автоматизовані системи роботи підприємства, в тому числі й в роботі на складі в Празі, столиці Чехії. З винаходом конвеєрного виробництва, головна ідея інженера Генрі Форда отримала застосування, зокрема в автомобільній промисловості. З кожним роком конвеєри модернізувалися, щоб значно спростити роботи по переміщенню вантажів на виробництві. Трохи пізніше, системи автоматизації виробничих процесів почали використовувати на всіх підприємствах світу. Перевагою цих систем є те, що вони здатні синхронізувати роботу величезної кількості працівників та покликані підвищити продуктивність праці. Все можливе робилося для того, щоб робітник міг швидко і якісно виконувати ту роботу, за яку він несе відповідальність.

Сьогодні, в роботі на складі в Празі, більш конкретно - на складах відомих торгових марок в Європі (Staropramen, Coca-Cola) використовується електронна система обліку товарів. З товаром, який надходить на склади, працює ціла команда фахівців, головним завданням яких є безперервний облік товарно-матеріальної продукції. У світлі викладеної інформації, працівник складу або «Пікер», як його називають в Чехії, є ключовою фігурою в організації роботи на складі. Складну систему роботи на складі в Чехії не просто пояснити пересічному споживачеві товарів і послуг компаній, якщо мовиться про застосування спеціального обладнання, систем інвентаризації даних або всіх можливостей CRM-систем. Набагато простіше пояснити, що і як повинен робити працівник складу для того, щоб процес був дійсно автоматизований, а витрати підприємства на утримання штату робітників складу були зведені до мінімуму.

Для роботи пікером не потрібно професійної освіти, якщо звичайно не мовиться про фахівців ІТ-відділу. Після проходження співбесіди, інструктажу з техніки безпеки та навчання на робочому місці, можна починати працювати на складі в Чехії. Для ведення обліку, працівникові складу видають спеціалізоване обладнання: сканер штрихкодів, термінал збору даних, а також обладнання для маркування товару. Перші два пристрої являють собою бездротові модулі, за допомогою яких можна легко і найголовніше - оперативно здійснювати операції з товаром. В роботі на складі, пікер не прив'язаний до певного місця, через те, що склади на околицях Праги, наприклад, мають величезні площі, які відповідають площі міста з населенням в 30 тис. жителів. Більш того, за робочу зміну пікер долає значні відстані в межах самого складу, ця відстань в найбільш завантажені дні може сягати 10 і навіть 20 км. Отже і фізична витривалість відіграє якщо не ключову, то значну роль в роботі на складі пікером.

Робота на складі складається з 3-х основних етапів:

  1. Надходження товару від замовника, в нашому випадку, від виробника безпосередньо;
  2. Облік і зберігання товару: проведення інвентаризації (інформація про залишок товару) та переміщення товарів у межах одного складу або розподіл товару між складами одного виробника;
  3. Видача товару споживачеві: індивідуальний споживач або мережа супермаркетів і магазинів, дилерська мережа; При надходженні товару на склад, працівник складу зчитує товари сканером штрих кодів. У разі відсутності штрихкоду на товарі виробника, працівник складу створює його в базі та роздруковує штрихкод з повною інформацією про товар. Дану операцію можна проводити тільки після того, як був проведений приймання всього товару.

В роботі на складі допускається спочатку створити штрихкоди для оприбуткування товару та протягом визначеного часу наклеїти етикетку з ним. До товарів великої вартості дана процедура не застосовується: штрихкоди повинні виготовлятися і бути наклеєні невідкладно після надходження товару на склад. Робота на складах Чехії має деякі специфічні деталі схожі з принципом конвеєрного виробництва Генрі Форда. Наприклад, пікери, за угодою з роботодавцем можуть виконувати тільки однотипну роботу з підготовки етикеток зі штрих-кодами, проведення інвентаризації або видачі товару споживачеві.

Раніше, в статті згадувалося про те, що для роботи на складі в Чехії не потрібна наявність спеціальної освіти. На першому плані виступають такі професійні якості як: уважність і вправність. У першому прикладі, працівник складу, який допускає неточності в процедурі оформлення товару може нести матеріальну відповідальність. Другий приклад важливий для самого працівника складу. Чим більше товару він оформить до приймання або видачі, тим більшу зарплату він отримає, оскільки розрахунок оплати праці базується виключно на підставі відрядного способу (оплата за обсяг виконаних робіт).

В середньому, робота на складі пікером оплачується в розмірі від 20000 чеських крон. При цьому, працюючи на складі пікером, цілком реально заробити і 40000 чеських крон, що перевищує розмір середньої заробітної плати в Чехії мінімум в 1.5 рази. Більш того, зважаючи на особливості технологічного процесу роботи на складі в Чехії, пікери можуть також працювати водіями навантажувачів різної вантажності, що позитивно відбивається на підвищенні заробітної плати. Практикою доведено, що тільки молоді люди можуть якісно і найголовніше - швидко виконувати роботу на складі. Виходячи з цього, робота на складі в Чехії користується великою популярністю серед тих, кому ще не виповнилося 30 років.

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...