Статьи

Нострифікація диплому іноземного ВНЗ в Чехії

Verze pro tiskPDF verze
Нострифікація диплому іноземного ВНЗ в Чехії

Визнання іноземних документів про освіту (далі в тексті: «нострифікація диплому») - це процес, після проходження якого, випускник іноземного вузу отримує офіційне рішення про рівність кваліфікаційних характеристик. Основною перевагою нострифікації диплому є те, що в іноземного громадянина з'являється можливість легального працевлаштування в Чехії. Слід знати про те, що лише державні вищі навчальні заклади займаються питаннями по нострифікації дипломів.

Процедура нострифікації диплома в Чехії проходить в 5 етапів:

1. Вибір ВНЗ, чия програма підготовки фахівців найбільш еквівалентною до тої, яку ви проходили у ВНЗ вашої країни.

2. Засвідчення копій диплома та додатка до нього у нотаріуса.

3. Переклад на чеську мову перекладачем, дані про який зареєстровані в Міністерстві юстиції Чехії.

4. Заповнення заяви та відправка документів до ВНЗ Чехії.

5. Відправлення документів в чеський ВНЗ (рекомендуємо відправляти рекомендованим листом з повідомленням про доставку).

Після виконання всіх вимог буде потрібно не більше ніж 60 днів для прийняття фахівцями відділу по нострифікації дипломів рішення про видачу або відмову про видачу документа нострифікації. В цілому, робота фахівців базується на порівнянні програм підготовки іноземного фахівця з програмою свого ВНЗ, а також перевірки  правильності та коректності подачі необхідних документів. У підсумку, якщо програми відповідають, чеський ВНЗ визнає ваш диплом рівноцінним до їх диплому. Чеські ВНЗ з радістю приймають заяви про нострифікацію диплому, але при цьому повідомляють, що у виписці до дипломів, виданих в Україні до 2000 року, кількість годин на вивчення предмета або дисципліни менше, ніж передбачено програмою чеських навчальних закладів. «Левова частка» таких дипломів підлягає нострифікації в Чеській Республіці.

Як діяти, якщо чеський ВНЗ відмовив вам у нострифікації диплома через те, що назва спеціальності або навіть сама спеціальність не має прямої відповідності з тими спеціальностями, за якими проводять підготовку чеські ВНЗ? Єдиним варіантом буде подати апеляцію до Міністерства освіти Чехії або отримати нострифікацію вашого диплома в тій країні Європи, де це можливо. Пізніше необхідно подати апеляцію.

Найскладніші дипломи для нострифікації в Чехії - юридичні та певною мірою - туристичні та медичні. Причина складності в тому, що в Чехії тільки чотири юридичні факультети - в Карловому університеті в Празі, а також в містах Пльзень, Оломоуц і Брно. Проте випускникам іноземних вишів вдається отримати нострифікацію юридичних дипломів. Апеляція в Міністерстві вирішується позитивно в більшості випадків, але потрібно бути готовим до того, що юридичні дипломи будуть визнані вже не в галузі правознавства, а тільки в галузі державного управління. Щодо нострифікації дипломів за спеціальністю «Туризм» - студенти цього факультету в Чехії поглиблено вивчають економічні дисципліни, водночас студенти з України все ще отримують знання і навички на географічних факультетах.

Найскладнішим по нострифікації диплома в Чехії був випадок, коли випускник українського медичного інституту 90-тих років випуску звернувся до державного ВНЗ в Чехії з питання нострифікації диплому за фахом: «Педіатрія». Йому була запропонована лише можливість стати фахівцем по загальній спеціальності «Лікувальна справа». Питання вирішилося після того, як випускник спеціальності «Педіатрія» звернувся в словацький медичний ВНЗ, де і зміг пройти процедуру нострифікації диплома в Словаччині за вищевказаною спеціальністю. Пізніше він подав апеляцію до Міністерства освіти Чехії. Питання вирішилося позитивно.

Станом на 2017 рік, в Україні все ще триває процес формування загального освітнього простору під назвою «Болонський процес. Планується, що в Україні будуть діяти єдині вимоги до визнання дипломів про освіту, працевлаштування громадян, що має на меті істотно підвищити якість освітніх послуг і конкурентоспроможність на європейському ринку праці для громадян України та інших країн СНД. Підбиваючи підсумки, можна з упевненістю сказати, що нострифікація диплому випускника іноземного ВУЗу відкриває всі переваги легальної роботи в Чехії, а також можливості подальшої освіти і кар'єрного зростання.

Для лікарів, які бажають пройти процедуру нострифікації диплома в Чехії, необхідно скласти іспит на знання чеської мови, пройти 5-ти місячну практику, а також отримати прохідний бал по тестових завданнях з лікувальної практики.

Для інформації: середня зарплата лікаря в Чехії становить близько 65000 крон (2500 євро).

Зверніть увагу! Якщо вам було відмовлено у визнанні еквівалентності документів про освіту (нострифікації диплому), ви можете скористатися правом звернутися до іншого державного ВНЗ, програма якого, на вашу думку, найбільш точно відповідає програмі навчального закладу в якому був виданий диплом. Тому, щоб не втратити мінімум тиждень часу, рекомендуємо відразу підготувати кілька копій завірених перекладів вашого диплому та виписки до нього.

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...