Статьи

Чехії буде не вистачати сотні тисяч робочих. Виною низький рівень народжуваності та освіта

Verze pro tiskPDF verze
Чехії буде не вистачати сотні тисяч робочих. Виною низький рівень народжуваності та освіта

В майбутньому у Чеської Республіки, ймовірно, буде набагато більше проблем з нестачею робочої сили, ніж зараз. Причина - вихід на пенсію достатньо великої кількості робочих пенсійного віку. Замінити пенсіонерів буде просто нікому. У більшості молоде покоління не хоче отримувати робочі спеціальності. А тієї частини молодих фахівців, яка є, буде недостатньо заповнити цю нішу.

Ця проблема існує вже сьогодні, і з кожним роком вона буде тільки посилюватися. Через пару десятиліть брак робочої сили може досягти 700 000 чоловік.

Відповідно до недавнього дослідження Міністерства Праці, в найближчі два десятиліття, через роботизацію окремих виробничих потужностей, чеська економіка може втратити десяту частину робочих місць, а це приблизно від 408 000 до 420 000. У 35 відсотків нинішніх робочих позицій, завдяки використанню нових технологій, можуть істотно зміниться умови виконання роботи.

Це стосується близько 1,4 мільйона робочих позицій. Згідно з дослідженням, проведеним Департаментом уряду Чеської Республіки, замість п'яти вразливих позицій, можуть виникнути нові тільки дві. Число робочих в Чехії буде прямо залежати від рівня народжуваності, міграції, освіти або віку виходу на пенсію. Згідно з дослідженням, можлива втрата робочих рук складе 400 000 чоловік.

У Чеській Республіці зараз найнижчий рівень безробіття серед країн ЄС, близько 3х відсотків. За останні 20 років - це найнижчий показник. У жовтні 2017 року Біржа Праці повідомила про зареєстрованих 271 тисячі чоловік без роботи і 210 тисяч вакансій. Чехія майже досягла повної зайнятості, і на ринку праці практично неможливо знайти нову робочу силу. Багато роботодавців бачать вихід із сьогоднішньої патової ситуації в запрошенні робітників з-за кордону.

Проблема нестачі робочої сили тільки починається, і вона буде зростати. Виглядає це не дуже оптимістично. Якщо підрахувати число людей у ​​віці від 55 до 65 років і порівняти з числом людей від 10 до 20 років, то виявляється, що різниця складає 400 тисяч чоловік. Таким чином, на ринку праці буде задіяно людей менше саме на цю кількість. Щороку на пенсію в Чехії виходить на 40 000 чоловік більше, ніж тих, які тільки починають працювати. Якщо підрахувати дітей до десяти років, то ця різниця збільшиться ще на 300 000 чоловік. Якщо така негативна тенденція збережеться, то Чехія через двадцять років зіткнеться з браком робочих рук в кількості 700 000 чоловік.

За словами експертів з макроекономіки, проблема полягає, в основному, в структурі чеської економіки та освіти. Чехія знаходиться в ситуації, яка вимагає невідкладних, а можливо і хворобливих рішень.

Крім того, згідно з дослідженням Празького Економічного Університету (VŠE), система освіти вже не забезпечує достатньої кількості випускників, необхідних для різних галузей. За результатами дослідження, із-за старіння, буде не вистачати навіть людей, професії яких автоматизація / роботизація не торкнеться. Це стосується, перш за все, соціальних послуг і медичного обслуговування.

Це, можливо, найважливіша інформація дослідження.

Кількість пенсіонерів в Чеській Республіці буде рости. На думку демографів, найзначнішою зміною в найближчих десятиліттях буде зростання кількості літніх людей. Згідно демографічного щорічнику, в минулому році в Чеській Республіці проживало 422 700 чоловік старше 80 років. Це чотири відсотки всього населення Чехії.

За даними демографічної проекції в 2025 році, в Чеській Республіці, кількість вісімдесятирічних та ще старших, досягне 593 300 осіб, або 5,6 відсотка населення. В середині цього століття вісімдесятий день народження відзначатимуть близько 1,18 мільйона чоловік, тобто кожен дев'ятий.

Попит на соціальну і опікунську допомогу зросте. У цьому питанні модернізація промисловості не допоможе. Можна, наприклад, замінити касира на касу самообслуговування, але опікуна або доглядальницю замінити нічим. Приймати серйозні рішення потрібно вже сьогодні, не залишати на самоплив нинішній демографічний стан. З такими ж проблемами стикається не тільки Чехія, а й всі країни Європейського Союзу.

Проблематика описана в багатьох європейських дослідженнях, але ефективного вирішення поки не знайдено ...

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...