Статьи

На гроші робочих, які були переказані з Чехії, в Україні живуть цілі родини

Verze pro tiskPDF verze
На гроші робочих, які були переказані з Чехії, в Україні живуть цілі родини

У грудні 2015 року було видано книгу "Українська трудова міграція в Чеській Республіці" про міграцію (імміграцію), грошові перекази українських заробітчан, та інші проблеми, пов'язані з нашими співвітчизниками. У цьому проекті, а в наслідку виданні книги, брали участь, головним чином, члени Празького дослідного центру географічної міграції факультету науки Карлова Університету. Видання призначене, в першу чергу, для професійної аудиторії, але, також доступна для громадськості.

Значна частина книги присвячена проблемі грошей, яких в житті завжди не вистачає, а іноді їх дуже мало. Багато мігрантів виїзджають за кордон, щоб заробити гроші, а потім частину з яких (іноді більшу частину) відправляють, або привозять самі в свої сім'ї, в країну початкової міграції. Так звані "грошові перекази" необов'язково повинні бути просто грошима - це, наприклад, набуття знання та навички, які мігрант поступово передає своїй сім'ї - дітям і близьким родичам. Це теж не маловажний процес.

Адже здатний робітник може стати в Україні хорошим фахівцем в тій сфері, в якій набув досвіду, працюючи за кордоном, навіть без спеціальної освіти. Українці в Чехії отримують найцінніший досвід роботи з передовими технологіями, зокрема, в будівництві.

Ні для кого не секрет, що на будівництвах Чехії величезна нестача робочих. Здебільшого, працюють зрілі люди, передпенсійного віку, або випускники училищ. Рано чи пізно пенсіонери підуть на відпочинок. В основному молоде покоління чехів не має великого бажання вчиться робітничим спеціальностям. Всі прагнуть отримати більш престижну освіти: економічну, юридичну і т.д. А ті, хто все ж отримав робочу спеціальність, намагаються виїхати у багатші країни ЄС, такі, як Австрія, Німеччина, Великобританія, де робітники отримують заробітну плату значно вищу ніж в Чехії.

Що стоїть за регулярними, або не дуже, посиланнями грошей, товарів (куплених за гроші, які зароблені в Чехії), продуктів харчування, їх сім'ям? Яку вагу вони мають у порівнянні з іншими доходами та витратами? В яких умовах, в якому середовищі живе мігрант. Якою працею дістається заробляння грошей, і які перспективи в майбутньому для іноземного фахівця (простого робітника) на ринку праці в Чехії ... Про це ми поговоримо нижче. Отже.

Поза роботою не залишається часу на активний спосіб життя

Мало людей в Україні (Росії, Білорусі і т.д. - тут можна написати всі країни колишнього Союзу) розуміють скільки місця в житті мігрантів займає робота. Дослідження показали, що деякі мігранти працюють більшу частину доби. 10-ти, або 12 годинний робочий день не така вже й рідкість в сучасній Чехії. У законах Чеської республіки прописано (власне, як і у всіх країнах Європи), що робочий тиждень повинен складати 40 годин (8-ми годинний робочий день). Але в житті це не завжди так. У простих робітників просто не залишається часу на нормальний відпочинок.

Звичайно ж, відпочинок, іноземні робітники, представляють не так, як європейці (думаю, що велика частина). Ще кілька років тому це виглядало так: робота в Чехії три - чотири місяці, звичайно без вихідних, а потім поїздка на батьківщину на пару місяців. Після кризи все змінилося.

Більшу частину року, трудові мігранти проводять тут, в Чехії, боячись втратити робоче місце. Взагалі, після кризи, в Чехії залишилося, приблизно 2/3 українців з тих, які працювали до кризи. Роботи було дуже мало і більшість українців, вирішили не продовжувати робочу візу, а просто повернулися додому. Адже дуже непросто жити в чужій країні без стабільного заробітку, але при цьому регулярно оплачувати житло, купувати продукти і т.д. Згідно зі статистикою, у 2009 році українців, які мали право працювати в Чехії, було близько 160 000. Зараз, у 2017 році, не багато більше 100 000.

Коли ситуація на ринку праці налагодилася, багато українців, які раніше працювали в Чехії, спробували знову повернуться, але зіткнулися з небажанням чеської влади відкривати робочі візи іноземним заробітчанам. Багато хто намагається працювати за польськими робочими візами, або відкривають шенгенську туристичну візу однієї з країн ЄС, та приїжджають до Чехії і працюють нелегально. Я не буду детально описувати спосіб життя людей, які працюють в Чехії не маючи на це права. Зрозуміло, що життя нелегалів, істотно відрізняється від тих, хто має дозвіл на роботу. Легальні мігранти вільно переміщаються по місту, не побоюючись перевірок поліції.

Звичайне повсякденне життя і відпочинок трудових мігрантів, залежить від типу професії. Наприклад, в будівельній галузі, робота зазвичай проводиться і у вихідні дні, і зовсім не залишається вільного часу для інших позаробочих заходів. Тривалі періоди роботи потім «компенсуються» більш тривалим перебуванням в Україні (від 1 до 8 тижнів). Такий відпочинок як рибалка, плавання, спортзал - це швидше виняток з правил. Акцентую, що мова тут йде саме про трудових мігрантів, тобто людей, які приїхали заробити гроші. Українці, які вирішили назавжди пов'язати своє життя з Чехією, тобто емігранти, які живуть в країні сім'ями, ведуть зовсім інший спосіб життя.

У порівнянні з чехами ситуація з українськими мігрантами в Чеській Республіці відрізняється: робота, сім'я, особисте життя і вільний час в житті українських робітників в Празі (і Чеській Республіці) підкоряються зазвичай дуже економічному режиму, в якому домінує робота. Монотонність праці та життя, а також неможливість або небажання витрачати гроші на різні види діяльності, які не вкладаються в життєвий цикл, - одна з найважливіших особливостей перебування українців в Чеській Республіці.

Зароблені гроші майже виключно для членів сім'ї

Дослідження також підтвердило, що гроші, відправлені українськими мігрантами з Чеської Республіки в Україну, є значним джерелом підтримки для їх сімей. Середня сума грошей становить близько двохсот доларів США. Це офіційна сума, згідно зі статистикою, які український робочий відправляє в місяць своїй сім'ї. Це майже ідентично загальному середньому доходу домашніх господарств респондентів в Україні.

Мігранти найчастіше відправляють гроші 2 - 3 рази на рік (в доларах США). Банківські перекази є не так значними у порівнянні з особистим перевозом грошей. Ймовірно, це найважливіша причина, по якій Чеська Республіка займає не дуже високу позицію в списку зареєстрованих банківських переказів, відправлених з Чехії в Україну (близько 35 мільйонів доларів США за даними Національного банку України - це дані тільки 2014 року).

Серед факторів, що впливають на суму грошових переказів, - кількість відвідувань України (кількість грошей збільшується з частотою короткострокових поїздок), кількість членів сім'ї, які проживають в Україні, середній чистий щомісячний дохід мігранта в Чеській Республіці, освіту (рівень освіти, - чим нижча освіта, тим більше посилають суми грошей, ніж ті, у яких за спиною інститут, або університет), ну і звичайно ж статева приналежність (чоловіки більше, ніж жінки).

Дослідження чітко продемонструвало, подібно, як і в інших країнах, що грошові перекази, відправлені з Чеської Республіки в Україну, в основному використовуються для задоволення основних потреб: продукти харчування, оплата енергії (електрика, природний газ, паливо і т.д.), здоров'я. Майже ніхто не використовує гроші на покупку земельних ділянок, вкладання коштів у власний бізнес або сімейний бізнес. Підводячи підсумок вищевикладеного, стає ясно, що грошові перекази підтримують добробут сімей мігрантів.

Грошові перекази відображають рівень інтеграції іноземців

Найвищі грошові перекази були показані мігрантами, які жили і працювали в Чеській Республіці протягом перших чотирьох, п'яти років. У цьому випадку грошові перекази досягають максимальної суми. Потім частина переказів грошей зменшується, або залишається на порівняно однаковому рівні. Ймовірно, це тісно пов'язано з інтеграційним процесом мігранта, де зростаюча сума грошей підкріплюється «стабілізацією» мігранта на ринку праці і його міцними зв'язками з родиною в Україні.

З іншого боку, через кілька років деякі важливі зв'язки з країною походження та сім'єю можуть бути значно ослаблені, що також відбивається на обсязі грошових переказів. Тривалість перебування часто вважається дуже важливою і «визначальною змінної», а в чеському контексті п'ятирічний поріг є досить важливим, як показують результати досліджень.

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...