Статьи

Чи врятують трудові мігранти економіку Чехії

Verze pro tiskPDF verze
Чи врятують трудові мігранти економіку Чехії

В останні місяці не тільки економічні ЗМІ були наповнені драматичними висловлюваннями і прогнозами представників об'єднань роботодавців та окремих компаній. Всі вони закликають до спрощення і прискорення працевлаштування іноземців з країн не учасників Європейського Союзу. Роботодавці стверджують, що при історично рекордно високої зайнятості не в змозі знайти необхідні робочі руки серед чеських безробітних. З іншого боку, профспілки і деякі експерти відзначають, що виною може бути занадто низька заробітна плата, за яку чехи, на відміну від іноземців, не будуть працювати.

Рекордно низький рівень безробіття в Чехії

Показник 4,1% в березні - це найнижчий рівень безробіття в ЄС. Міністерство праці повідомило майже про 125 000 зареєстрованих вільних вакансій. Їх кількість зросла лише за один місяць майже на сім тисяч, а за останній рік більш, ніж на 40 000. Більшу частину працівників роботодавці шукали в Празі (18 105) в Середньочеському краї (15 360), та Моравскосилезському краї (11 548). Важко собі уявити, що є навіть район, як Прага-Схід, або невелике місто Рихнов над Кнежноу (Rychnov nad Kněžnou), де рівень безробіття наближається до двох відсотків. Найвищий рівень безробіття, а іноді навіть удвічі більше середнього, традиційно залишається в північночешскіх містах, таких, як Міст (11,5%), Усті над Лабем (10%) або Хомутов, а також в північноморавскій Карвіні (10,8%), Брунтеле і Остраві (9,8%). Крім цих регіонів помітно виділялися навіть Зноїмо і Соколов (8,3% кожен).

Робочих місць, ймовірно, було навіть більше. Тому-що чеські роботодавці, з 2012 року, не зобов'язані доводити до відома Міністерство праці про всі вільні робочі місця. Але це не стосується підприємств, які хотіли б взяти на роботу іноземців. Згідно зі статистикою на кінець минулого року, в Чеській Республіці працювало понад 320 тисяч іноземців, у тому числі 245 000 були з інших країн членів ЄС, що не потребують дозволу на роботу, а також 61 000 іноземців з постійним місцем проживання. Тільки близько 17 000 іноземців мають дозвіл на роботу - це саме ті робочі, з так званих третіх країн (тобто країн, що не входять в ЄС), яких чеські роботодавці потребують.

Великий попит на працівників з-за кордону

Багато компаній стверджують, що вони вже вичерпали потенціал робочої сили зі Словаччини, Польщі, Болгарії, Румунії, які в останні роки замінюють українців, монголів, в'єтнамців чи молдаван. Для робітників з країн третього світу (до якого, до речі, відносяться всі пострадянські незалежні країни) все ще застосовуються більш суворі умови працевлаштування на роботу в зв'язку з недавньою економічною кризою. Вони не можуть бути працевлаштовані через агентства з працевлаштування, а кількість виданих робочих віз з деяких країн обмежуються непублічним квотами.

Асоціація експортерів в квітні 2017 року письмово звернулося на ім'я деяких членів уряду Чехії, і запропонувала кілька рішень швидшого набору необхідної робочої сили саме з таких країн, як Україна, В'єтнам, Білорусія і Росія. Обробка віз, дозволів на роботу і погоджень з боку бюро праці, відповідно до експертів займає від дев'яти до чотирнадцяти місяців. Торгова палата Чеської республіки уточнює, що фірми і підприємства мають гострий інтерес до двадцяти тисяч робітників з третіх країн прямо зараз, в самих різних напрямках - від виробництва до послуг.

За статистикою, більшість працюючих в Чехії - вихідці з країн третього світу, які працюють низько і середньо кваліфікованими працівниками. Їх часто називають працівниками 3D (три Д) (перше - брудна робота, друга - небезпечна праця, третє - трудомістька праця) ... Не дивлячись на всі зусилля держави, Чеському уряду не вдалося переломити тенденцію інших розвинених країн - незацікавленість домашніх працівників (чехів) займати низькооплачувані робочі місця саме у себе вдома, в Чехії.

На ринку праці, як і раніше, не вдається зрівняти попит і пропозицію. Є певний парадокс в тому, що на біржі праці зареєстровані кандидати, які шукають роботу продавцями, майстрами, кваліфікованими робітниками всіх будівельних спеціальностей, кухарями, і в той же час, саме ці професії знаходяться в списку найбільш затребуваних.

У доповненні до цих професій мають хороші шанси знайти роботу монтажники - збирачі, водії вантажних автомобілів, автобусів і трамваїв, охоронці, слюсарі та зварники всіх видів зварювання. Проблеми з нестачею робочого персоналу експерти пояснюють регіональними відмінностями сприйняття роботи і дома. Існує дуже низька готовність їздити на роботу в інший район, а також відсутність практики у людей, зареєстрованих на біржі праці.

За даними OECD (міжнародна економічна організація розвинених країн, що визнають принципи представницької демократії та вільної ринкової економіки) в Чехії прийнята така соціальна система по відношенню до заробітної плати, яка майже повністю анулює мотивацію недобросовісних безробітних шукати роботу. Як і в Австрії, Польщі та Данії цілий прошарок населення не бажає перейти від державних дотацій до пошуку роботи.

Однак, проти підвищення заробітної плати деякі економісти і компанії наводять аргумент, що чеські компанії втратять конкурентоспроможність в порівнянні з Заходом (більш розвиненими країнами ЄС). Роботодавці також заявляють, що грошовий демпінг не є первинною причиною працевлаштування іноземців, оскільки заробітна плата повинна виплачуватися за тією ж ставкою для всіх однаково. В іноземних робітників цінують бажання працювати вище норми (адже від цього залежить величина зарплати), не прихильність до регіону, а також, практично відсутність захворюваності.

Без допомоги іноземної робочої сили не обійтися

На сьогоднішній день, як чеські, так і іноземні претенденти, мають однаковий шанс знайти хорошу роботу, яка буде задовольняти за всіма вимогами, починаючи з графіка роботи і закінчуючи заробітною платою. У порівнянні з ситуацією кілька років тому, і за спостереженнями працівників некомерційних організацій, які допомагають іноземцям, істотно зменшилася кількість випадків трудової експлуатації, коли виконана робота не була оплачена роботодавцем. Зараз, по більшій частині, іноземний працівник соціально захищений.

В даний момент в Чехії існує велика нестача робочої сили. Компенсувати нестачу кваліфікованих і не кваліфікованих працівників намагаються за рахунок залучення трудових мігрантів з країн колишнього Радянського Союзу.

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...