Статьи

Чеські робочі карти без реєстрації в системі VISAPOINT

Verze pro tiskPDF verze
Чеські робочі карти без реєстрації в системі VISAPOINT

У відповідь на тиск роботодавців, уряд Чеської республіки, в останні роки, шукає шляхи як прискорити процес залучення на чеський ринок праці українських робітників. У листопаді 2015 року почала діяти спеціальна програма для висококваліфікованих українців, яким роботодавці можуть гарантувати заробітну плату в 1,5 рази вище середньої річної заробітної плати. Виявилося, однак, що чеських роботодавців, в основному, цікавлять кваліфіковані працівники для промисловості, будівництва і сфери послуг.

Саме тому з серпня минулого року, почав працювати так званий спеціальний режим працевлаштування для кваліфікованих працівників з України. Первісна річна квота в 5000 чоловік була дуже швидко заповнена, і в лютому цього року уряд вирішив додатково збільшити персонал консульства у Львові, тим самим збільшуючи обробку кількості отриманих заявок від 400 до 800 на місяць. До проекту можуть бути підключені працівники тільки на довгостроково незайняті вакансії на прохання роботодавця, затвердженого Міністерством промисловості і його партнерів (Торгово-промислова палата, CzechInvest і інші).

На відміну від стандартної системи, кандидати, які були включені в програму працевлаштування кваліфікованих працівників, не зобов'язані реєструватися в системі VISAPOINT. Таким чином держава регулює кількість заявок на чеські робочі карти (до 2014 року існувала система непублічних квот). Система дозволяла зареєструвати кілька тисяч заявок на рік, хоча інтерес перевищував багаторазово. Система VISAPOINT вже давно піддається критиці з боку роботодавців та претендентів за підозрою в ненадійній роботі, підвисань системи, і як з'ясувалося, подальшого продажу реєстрації за окрему, не маленьку плату.

В даний час, більшість заявок на чеські робочі карти в Україні приймаються в новому режимі без реєстрації в системі VISAPOINT. Але, тим не менше, розглядаються зміни в напрямку більшої прозорості вже нового режиму. Розглядається публікація всіх зареєстрованих претендентів, в так званій нескінченній черзі, щоб ні у кого не викликало підозр, що вже зареєстрований термін, запропонований іншому претенденту.

Тиск на проведення ще більшої лібералізації доступу на ринок праці громадян України, з-за зростаючих потреб чеських фірм в робочих руках, не буде слабшати. У нинішніх умовах необхідно запобігти демпінгу заробітної плати, в результаті якого, Чехія буде наповнена дешевою робочою силою для підприємств автомобільної та іншої промисловості.

Через різні перипетії досвід останньої чверті століття показує, що міграція українських громадян приносить Чеській Республіці в основному позитив. На основі аналізу економістів і демографів, Чехія повинна налагодити систему так, щоб якомога якісніше використовувати величезний потенціал не тільки українців, а й інших іноземців, які готові жити, працювати і інтегруватися в чеське суспільство.

Категорія: 

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...