Статьи

Робота в Чехії для іноземців з України, Росії та інших країн СНД в Чехії. Огляд нових та існуючих тенденцій на ринку праці Чехії.

Verze pro tiskPDF verze
Робота в Чехії. Повна зайнятість і тимчасова (сезонна) форма працевлаштування.

Інтернет ресурсом robotapraha.com було проведено огляд пропозицій по працевлаштуванню на ринку праці Чехії для іноземців. Головна новина – з серпня 2016 року розпочала роботу спеціальна програма уряду Чеської Республіки по працевлаштуванню в Чехії п`яти тисяч українців щороку.

Для роботи в Чехії доступні 2 форми: повна зайнятість і тимчасова (сезонна) форма працевлаштування.

Для роботи в Чехії користуються попитом не лише працівники на повну зайнятість, а і на умовах тимчасової (сезонної) роботи. Остання форма працевлаштування в Чехії зараз дуже поширена. Переважна більшість вакансій по сезонній роботі в Чехії можна знайти в сільськогосподарському секторі – збір овочів та фруктів, а також різноманітні польові роботи. Дуже цікава у плані отримання додаткового заробітку є така форма тимчасового працевлаштування як «Фушка» (з чеської мови «Fuška») – динамічний та оперативний ресурс робочої сили. Оголошення в місцевих газетах та інтернет ресурсах Чехії виглядають приблизно так: «Потрібні робітники на склад в околиці Праги для виконання робіт з упакування готової продукції. Час роботи: від 22.00 до 08.00. Надається технологічна перерва 20 хвилин кожні 3 години. Оплата праці: 60-70 крон за годину. Тимчасова робота в Чехії в класичному розумінні, пропонується у сфері послуг (робота гід-екскурсоводом, робота для студентів в мережі ресторанів швидкого харчування (McDonalds, Burger King, KFC).

Розвиток нових форм організації та менеджменту складських приміщень. Робота в Чехії в «Логістичних парках»

За останні декілька років спостерігається активний розвиток логістичних центрів світових брендів. «Логістичний парк» - величезні за площею складські приміщення (від 60000 кв.м.) спроектовані за всіма вимогами по складуванню та дистрибуції товарів будь-якої галузі промисловості. З вакансій на повну зайнятість можна відмітити дедалі більшу потребу у водіях вилкового навантажувача на складі, операторах на стрічковому конвеєрі (транспортері). Для роботи в Чехії, місцеві компанії нерідко запрошують на роботу тих спеціалістів, які в своїй країні отримали освіту з менеджменту та маркетингу і вже в ході співбесіди показали відмінні знання та навички у сфері своєї професійної діяльності.

Дуже важливим є і рівень володіння іноземними мовами для іноземців, які мають на меті отримати роботу в Чехії, зокрема чеською мовою. Згідно статистичних даних, у 2016 році близько третини чеських фірм та організації пропонували робочі місця іноземцям, які не володіли чеською мовою. Легальна вакансія, у випадку якщо працівник не володів чеською мовою пропонувалася на низькокваліфікованих посадах з оплатою праці не більше ніж 75 чеських крон за годину.

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...